niedziela, 8 stycznia 2012

Tarta cytrynowa



Tę tartę zrobiłam dla Syna po Jego dwutygodniowym pobycie u Babci. To Jego ulubiona. I nie dziwię Mu się, bo jest pyszna. Jest jedno z pierwszych ciast,  na które przepis poznałam będąc młodą mężatką:). Bardzo młodą, robię je więc już od lat 13. Najlepsze jest schłodzone, ale me Dziecię nie wytrzymało i pierwszy kawałek zjadł na ciepło, a nawet dość gorąco:)
Zrobiłam je w formie o średnicy 30 cm

200 g krupczatki
100 g mąki pszennej
170 masła
3 żółtka
100 g cukru pudru
Składniki na ciasto szybko zagniatamy i wykładamy do formy. Wkładamy do lodówki na 15 minut, następnie pieczemy przez ok 15 minut (do lekkiego zrumienienia( w termp 200 stopni.
W tym czasie robimy krem:

3 cytryny
200 g cukru
4 jaja
200 ml śmietanki 36%

Cytryny parzymy, ścieramy na tarce sok wyciskamy.
Cukier ubijamy z jajami, dodajemy sok z cytryny, lekko ubijając. Ubijamy kremówkę, dodajemy skórkę, wszystkie składniki łączymy, delikatnie mieszając. Wylewamy masę na ciasto i pieczemy 30 minut  temp. 180 stopni. Najlepiej schłodzić. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!


8 komentarzy:

  1. Nie dziwię się, że tak ją lubi! Ja też uwielbiam tartę cytrynową, ta wygląda naprawdę apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. cytrynowe akcenty z słodkościach są przepyszne, także tarta na pewno była wyśmienita:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też bym chciała, żeby mój syn kiedyś był miłośnikiem któregoś z moich ciast :) to przeurocze...

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarta z tego przepisu jest bardzo smaczna - zastrzeżenia mam co do ilości składników i konsystencji: z podanej ilości jest za dużo na tartę, która ma wejść do formy 30 cm: Sprawdziłam - ciasto wyszło za grube, masa cytrynowa zmieściła się w ponad połowie. Po zapieczeniu całości masa była ścięta z wierzchu, ale w środku sklęsła i była mokra. Poszperałam i znalazłam kilka przepisów, w których dodaje się do masy cytrynowej odrobinę mąki pszennej lub tortowej i zapieka od 30 do 40 minut.
    Będę musiała spróbować znaleźć swoją idealną tartę cytrynową. Ale dzięki temu przepisowi uznałam że warto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, że każdy piekarnik trochę inaczej dzialaz długość zapiekania może się różnić parę minut w te czy wewte, trzeba do swojego dostosowac

      Usuń
  5. A może ktoś wie z jakiego kraju pochodzi ten specjał?

    OdpowiedzUsuń