Jeszcze jeden pomysł na użycie tahini. tym razem do ciasto. Chałwowego. A jakże.:). Bardzo słodkie - co fajnie przelamują akurat mniej slodkie morelki. Jeśli dacie ich więcej nie zaszkodzi - wręcz przeciwnie. Przepis znowu z lipcowej Kuchni - bardzo mnie inspirowała w tym miesiącu. Ciasto proste do zrobienia, bardzo smaczne, Polecam!
Kruche:
15 dag mąki
1 zółtko
5 dag cukru pudru
10 dag masła
Szybko zagniatamy, na pół godziny do lodówki i wygniatamy formę do tarty (u mnie 24 cm) i podpiekamy w piekarniku 180 stopni przez ok 15 minut (do zrumienienia).
Nadzienie:
2 jajka
kajmak (ja wlałam pół puszki mleka skondensowanego słodzonego do garnuszka i mieszajac gotowalam przez ok. 15-20 minut - do zgęstenienia)
2 łyżki tahini (do smaku, można ciut wiecej)
morele
Jajka ubijamy z kajmakiem, dodajemy tahini i wylewamy na podpieczony spód. ukladamy połowki morel i zapiekamy az masa sie zetnie (ok 20 minut). Czekamy aż wystygnie.
super wyglądają te borówki! a ciasto... pyszotka!
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda...;)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda dość ciekawie:)
OdpowiedzUsuńhttp://swiat-kuchni.blogspot.com