wtorek, 30 sierpnia 2011

Zupa z pomidorów pomidorowa


Przepis z cudownego White plate. O tej porze roku to nic tylko pomidory przetwarzać. Zupka bardzo smaczna, troszke  tylko zmieniłam. Natomiast dla moich dzieci zbyt dziwaczna - im prostszą wersję wymyśliłam.

1 cebula
3 łyżki oliwy
szczypta cynamonu (1/2 łyżeczki)
szczypta pieprzu cayenne (1/4 łyżeczki)
szczypta soli (1/2 łyżeczki)
5-6 pomidorów obranych i pokrojonych
szczypta słodkiej papryki (1/2 łyżeczki)
3 łyżki śmietany
1-2 łyżki masła

Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę. (dzieciom dorzucam jeszcze czosnku, ciutkę oregano, sól, cukier, pomidory , miksuję  i kapkę jogurtu - też pycha jako zupa i jako sos:)). Dusimy 5 minut, dodajemy cynamon, cayenne i sól. Wrzucamy pomidory, gotujemy ok. 10 minut (można dodać trochę wody), dodajemy słodkiej papryki, smietany, zdejmujemy z ognia. (i ja zenim zdejmę miksuję całość). dodajemy masło. Rozlewamy do miseczek. Ja posypalam prazonymi ziarnami dynii, dodalam listek bazylii i łyżke gęstego jogurtu. Myślę, że grzanki czosnkowe idealnie by tu jeszcze pasowały. Smacznego!!

1 komentarz:

  1. mmm...
    dawno nie jadłam pomidorowej.
    a pomidorów mam właśnie w brut! hmmm...

    OdpowiedzUsuń