środa, 31 sierpnia 2011

pierś kurczaka w cukinii z pesto


2 filety z kurczka
1-2 cukinie (mi wystarczyła jedna)
6 łyżek zielonego pesto (trochę mniej mi zeszło)
2 łyżki oliwy
kulka mozarrelli
sól,pieprz,rukola

Bierzemy się dwa filety , rozcinamy się na pół, czule obijamy i posypujemy solą z pieprzem. Młodą i jedrną cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na cienkie paseczki (obieraczką do ziemniaków). 
Paseczkami opatulami fileciki, przedtem wysmarowawszy je zielonym pesto. Smażymy na oliwie z obu stron, zeby mięsko zmiękło a cukinia nabrała rumieńców. (ja robiłam to w elektrycznym grillu). Wkładamy do formy żaroodpornej, układamy mozarelkę i smarujemy jeszcze pesto. Pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach )do rozpuszczenia mozarelki). Potrawa smaczna, ale jeśli ktoś lubi intesywne smaki to może sobie jeszcze doprawić. Może czosnkiem?

Przepis z wrześniowego Mojego Gotowania

3 komentarze:

  1. Super mięsko ;-) Ładnie podane...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. raczej się skuszę :-) uwielbiam wszystkie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, mysle, ze czosnek bylby swietnym uzupelnieniem :) Smakowicie wygladajace danie!

    OdpowiedzUsuń