Przepis świetny.Bardzo smaczne, delikatne bułki. Powinnam teraz zacząć zachwalać jakie to pyszne hamburgery z nimi były, ale niestety...nie doczekały hamburgerów. Dziś Święto, a że zrobiłam z połowy porcji to nie wytrzymaliśmy i wszystkie spałoszowaliśmy. Ale nic straconego. Się nadrobi:) Za to z czystym sumieniem moge polecić do jedzenia ot tak.:)U mnie trochę mało sezamu, bo zapomniałam dodać i tuż przed końcem pieczenia dosypywałam i juz nie bardzo się trzymac chciało:).Przepis stąd.
Składniki na 12 bułek:
- 680 g mąki pszennej (typ 480)
- 200 ml mleka
- ok 200 ml wody
- 2 łyżeczki cukru
- 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
- 2 łyżki masła (rozpuścić w rondelku)
- 1 łyżeczka soli
i
- jajko do posmarowania
- sezam do posypania
Do miski wkładamy wszystkie składniki na bułeczki. Masło rozpuszczamy w rondelku zanim dodamy go do reszty. Wszystko mieszamy, a następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. (albo idziemy na łatwiznę i wrzucamy do malaksera z końcówką do ciasta drożdżowego - jak i ja zrobiłam:)).Ciasto dość łatwo się wyrabia. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą (tak troszkę nieszczelnie) a następnie ściereczką i odstawiamy w ustronne miejsce na 1 h aby wyrosło. Po wyrośnięciu ciasta, wyjmujemy go i dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy kulkę. Następnie spłaszczamy je na placuszki. One potem i tak wyjdą wyrośnięte. Odstawiamy na 40 minut. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
Wyglądają przepięknie!
OdpowiedzUsuńJakie ładne bułeczki!:-)
OdpowiedzUsuńkiedyś robiłam, tylko z troszkę innego przepisu. świetne są takie domowe bułeczki;)
OdpowiedzUsuńJa właśnie mam ochotę na domowe hamburgery, i przymierzam się do zrobienia ich od podstaw - zaczynając od bułek.
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :)
to dobry znak, że zniknęły tak szybko :)
OdpowiedzUsuńbuleczki wygladaja na prawde smakowicie :)
OdpowiedzUsuń