czwartek, 6 stycznia 2011

Bułki hamburgerowe


Przepis świetny.Bardzo smaczne, delikatne bułki. Powinnam teraz zacząć zachwalać jakie to pyszne hamburgery z nimi były, ale niestety...nie doczekały hamburgerów. Dziś Święto, a że zrobiłam z połowy porcji to nie wytrzymaliśmy i wszystkie spałoszowaliśmy. Ale nic straconego. Się nadrobi:) Za to z czystym sumieniem moge polecić do jedzenia ot tak.:)U mnie trochę mało sezamu, bo zapomniałam dodać i tuż przed końcem pieczenia dosypywałam i juz nie bardzo się trzymac chciało:).Przepis stąd.

Składniki na 12 bułek:

  • 680 g mąki pszennej (typ 480)
  • 200 ml mleka
  • ok 200 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
  • 2 łyżki masła (rozpuścić w rondelku)
  • 1 łyżeczka soli
i
  •   jajko do posmarowania
  •   sezam do posypania
  
Do miski wkładamy wszystkie składniki na bułeczki. Masło rozpuszczamy w rondelku zanim dodamy go do reszty. Wszystko mieszamy, a następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. (albo idziemy na łatwiznę i wrzucamy do malaksera z końcówką do ciasta drożdżowego - jak i ja zrobiłam:)).Ciasto dość łatwo się wyrabia. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą (tak troszkę nieszczelnie) a następnie ściereczką i odstawiamy w ustronne miejsce na 1 h aby wyrosło. Po wyrośnięciu ciasta, wyjmujemy go i dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy kulkę.  Następnie spłaszczamy je na placuszki.  One potem i tak wyjdą wyrośnięte. Odstawiamy na 40 minut. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy przez 15 minut.

6 komentarzy:

  1. kiedyś robiłam, tylko z troszkę innego przepisu. świetne są takie domowe bułeczki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja właśnie mam ochotę na domowe hamburgery, i przymierzam się do zrobienia ich od podstaw - zaczynając od bułek.
    Muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to dobry znak, że zniknęły tak szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. buleczki wygladaja na prawde smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń