piątek, 7 stycznia 2011

Czekoladowe miniaturowe Kulki Mozarta


Mnie nie urzekły. Ale ja nie przepadam za marcepanem. Moja Mama tak i to dla Niej owe kuleczki. Moja córka chciała Jej pod choinkę dać coś od siebie. Troszkę musiałam Jej pomóc i tak oto powstały marcepanowe Kulki Mozarta. Przepis z książki Domowe Wypieki.

20 dag pasty orzechowo-czekoladowej typu nutella
20 dag pasty migdałowej
2 łyżki wiśniówki
1 łyżka posiekanych orzeszków pistacjowych
12,5 dag cukru pudru
10 dag gorzkiej czekolady

Pastę czekoladowo-orzechową schładzamy mocno w lodówce. Następnie zwilżonymi palcami formujemy z niej małe kulki ( to dość trudne i moje kuleczki nie były idealne:)).Wkładamy do lodówki.
Mieszamy pastę mogdałową (temp. pokojowa), wisniówkę i posiekane orzeszki pistacjowe, dodajemy cukier puder i ucieramy gęstą pastę. Formujemy z niej wałeczek o grubości 2 cm i kroimy na tyle plasterków, ile zrobiliśmy kuleczek z nutelli. Każdy plasterek wałkujemy na stolnicy posypanej cukrem pudrem. W każdy plasterek zawijamy dokładnie jedna kulkę nutellową i dłońmi formujemy kuleczkę.
Wkładamy do lodówki, żeby trochę stwardniało.(dobrzej jest przynajmniej raz obrócić kuleczki w tym czasie).

Czekolade łamiemy na kawalki i rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Każdą kulkę marcepanową zanurzamy w czekoladzie, pozawalając (przy pomocy widelca), żeby nadmiar ściekł z powrotem do miseczki. Kuleczki układamy na folii lub pergaminie, obracając kilkakrotnie w czasie zastygania. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym szklanym lub porcelanowym naczyniu.



4 komentarze: