Pyszny, zdrowy, orzeźwiający sok zrobiony z samych jabłek, mięty i odrobiny cukru. Schlodzony smakuje wprost idealnie, najlepszy w ciepłe dni. Zaczęlam je robić, bo moim dziewczynom (i mi też) bardzo zasmakował ten sprzedawany u Bliklego. Stwierdziłam, że taniej wyjdzie jak sama zacznę robić a i będe miała pewność, że w nim samo zdrowie.
2 kg słodkich i soczystych jabłek (świetna fantazja do tego)
solidna garść albo i dwie mięty
pół szklanki wody (albo ciut więcej)
4 łyżeczki cukru
Z umytych, obranych i oczyszczonych z gniazd jabłek wycisnąć przez sokowirówke sok. Przelać go przez cienkie sitko a najlepiej pieluchę do garnka. Pozostały miąższ dokładnie wycisnąc przez pieluche tetrową, wyjdzie jeszcze bardzo dużo soku.
Miętę zalaż wodą w garnuszku, dodac trochę cukru i zagotować. Przecedzieć do soku jabłkowego, zagotować i przelać do czystych, wyparzonych butelek. Ewentualnie pasteryzować. Jeśli zmaierzamy wypić od razu nie warto gotować, żeby nie tracić wartości odzywczych. Koniecznie schłodzić przed podaniem. Smacznego!!
Zdecydowanie muszę zainwestować w sokowirówkę. Bardzo fajny i smaczny soczek :)
OdpowiedzUsuń