Ciasto kruche. Krem budyniowo-śmietankowy. (miał być inny ale się wziąl i zwarzył to pal go licho, zrobiłam inny).Trsuakwki. Odrobina galaretki. no czy ja musze jeszcze reklamować??? To jest po prostu pyszne.
25 dag mąki
12 dag masła
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
Ciasto szybko zagnieść, dodając 4 łyżki zimnej wody (ja w malakserze). Formę (24 zm) wysmarować maslem, wysypac mąką, wyłożyć ciastem i wsadzić na dwie godziny do lodówki. Ponakluwac widelcem Po tym czasie piec na złoto (ok 20 minut) w temp 180 stopni.
Zrobić krem:
pół budyniu (albo jeszcze mniej)
3/4 szkl mleka
1/3 kostki masła
1 szkl kremówki plus 3 łyżki cukru pudru
truskawki
pól galaretki truskawkowej
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu . Masło zmiksować i powoli łyżką dodawać do niego wystudzony budyń caly czas miksując. Ubić śmietankę z cukrem pudrem i delikatnie wymieszac z budyniem.
Truskawki pokroić .
Pól galaretki rozpuścic w 3/4 szklanki wody.. Krem wyłożyc na wystudzone ciasto, na to truskawki i tęzejącą galartkę. Do lodówki . Wyjąc na ok. 10-15 minut przed podaniem.Smacznego!
Nie musisz, od razu widać, że to sama słodycz. Pysznie! :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuń