Przepis banalny, ale bardzo fajny i podnoszący walory smakowe oliwy a tym samym innych potraw. Gorąco polecam! My szczególnie uwielbiamy tę czosnkową - moje dzieci dodajma ją do wszystkiego:pierogów, pizzy, ziemniaków, mięsa:)
Oliwa czosnkowa:
1 szkl. oliwy
2 duże ząbki czosnku
Czosnek rozgniatamy, wkładamy do szkolanki, zalewamy oliwą i gotowe. Dobrze jest poczekać kilka godzin, żeby oliwa się przejadła czosnkiem.
Oliwa chilli:
papryczka chilli
3/4 szkl oliwy
Przekrojoną paryczkę wkładamy do butli i postępujemy tak samo jak z czosnkiem:)
Smacznego!
Ja też robie oliwy smakowe i też dodaje je do wszystkiego :) np. odrobinkę skrapiam nimi kanapki :) Taki śródziemnomorski akcent. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRobię tylko oliwę czosnkową, gdyż jej najwięcej używam w kuchni.
OdpowiedzUsuńOj też lubię robić swoje smakowe oleje, tylko zamiast oliwy daję olej rzepakowy - ma lepszy skład tłuszczowy i więcej omega-3 :)
OdpowiedzUsuń