Bardzo smaczny i prawie nie wymagający pracy deser zaczerpnięty z Nigelli ekspresowo. Zwiększyłam tylko ilość bez, bo z bitą smiętaną smakują wręcz bosko.
400 g truskawek
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki soku z granatu
400 ml śmietanki 30 lub 36%
1 łyzka cukru pudru do smietanki
ok 20 małych bezików (wlaściwie im więcej tym lepiej;))
Truskawki odszypułkujemy i kroimy na kawałki. Polewamy sokiem z granatówi posypujemy cukrem waniliowym. Odtawiamy. Ubijamy śmietankę z łyżka cukru, miesząmy z pokruszonymi bęzami, odkładając garść do dekoraccji. Mieszamy śmietankę z truskawkami, zostawiając ich 2 łyżki. Rozkładamy deser do kielichów, posypujemy resztą truskawek i bez i zajadamy ciesząc się, że istnieją takie rozkosze podniebienia. Smacznego!!!
oj tak;) Bezy i truskawki, super połączenie;)
OdpowiedzUsuńAle pyszny deser.
OdpowiedzUsuńTen eser przyciaga jak magnez ;)
OdpowiedzUsuńtakie połączenie to dopiero pychotka!
OdpowiedzUsuńWszędzie kusicie tym etonem!;) Muszę go w końcu spróbować:)
OdpowiedzUsuńteż bym zwiększyła ilośc słodkich bez.. ;-)
OdpowiedzUsuńTeż niedawno odkryłam boski smak tego deseru:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńfilozofia smaku...i bita smietana...mniam
OdpowiedzUsuńEwa smaczniutkie.pl...oj tak
emma 001...i ciężko sie oderwać:)
Paula...zgadzam się w 100%
Majana..nie pożałujesz:)
asieja :)
Lada Aga...mało pracy a tyle radości, prawda?:)
Kochana...to pyszny deser, ale oryginalna nazwa, to -"Bałagan w Iton" -nie wiem, czy nazwę miasta dobrze napisałam. (Miasto we Francji-tak dla ścisłości...). Historia tego deseru wiąże się z miasteczkiem akademickim, pośpiechem, kawiarenkami i latami bardzo odległymi od dziś... Poszperajcie w Internecie, a znajdziecie. Masz świetne przepisy. Też kocham gotować...
OdpowiedzUsuńAgusiu 77 - Eton to miasteczko w Anglii,a w nim znajduje się Eton College - jedna z najstarszych w tym kraju szkół dla chłopców.I rzeczywiście nazwa deseru wiąże się z tym miejscem ! E.
OdpowiedzUsuń