TO pyszne ciasto robię co sezon juz od kilku lat. Przepis na nie znalazłam w starym kalendarzu Poradnika Domowego. Ciasto jest super i bez bitej smietany, natomiast z nią jest mega pyszne i może pełnić funkcję torciku. I taką dziś będzie pełnic, bo moj syn ma imieniny:). Naprawde bardzo polecam!Samo ciasto warto upiec dzień wcześniej, wtedy jest jeszcze lepsze, smietankę ubijamy tuż przed podaniem.Pycha!!!
17 dag miękkiego masła
17 dag cukru
3 jajka
23 dag mąki
lyżeczka proszku do pieczenia
2 cukry waniliowe
150 ml śmietany np 18%
30 dag jagód
300 ml śmietany 30%
10 dag cukru pudru
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. (w termoobiegu 160). Masło, cukier, całe jajka, proszek do pieczenia i cukry waniliowe ubić mikserem na gładką masę. Dodać mąkę, zmiksowac, dodac smietanę i jeszcze chwilę ubijać.Połowę umytych i osączonych jagód, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przelać do okraglej formy (24cm) wyłozonej papierem do pieczenia i piec ok. 50 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przed podaniem ubić śmietankę z cukrem pudrem i posypać pozostałymi jagodami. Ciasto bez bitej śmietany można upiec nawet kilka dni wcześniej. A dzień wcześniej to nawet zalecane. Według mnie jest smaczniejsze jeśli przynajmniej z jeden dzień postoi. Smacznego!!!
no nareszcie;) Piękne ciacho i ta śmietanka na wierzchu, aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńPanno Malwinno dziękuję pięknie:)
OdpowiedzUsuństrasznie fajne są te jagodowe kropeczki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam bitą śmietanę i jagody.
OdpowiedzUsuńDoskonale musi smakować.
jagodowo tu u ciebie ;) Ten wierzch jest wspaniały!
OdpowiedzUsuńuwielbiam każdy wypiek, który ma na wierzchu takie cudo :)
OdpowiedzUsuńjeśli smaczne i sprawdzone, to pozostaje mi tylko iść do lasu po jagody ;)
OdpowiedzUsuńTo jest prawdziwie letni smak. Bardzo mi sie podoba.
OdpowiedzUsuńTak cudownie się to ciasto do mnie uśmiecha:) Wygląda jakoś tak pozytywnie - PYSZNIE:)
OdpowiedzUsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuń