piątek, 25 czerwca 2010

torcik jagodowy z bitą śmietaną


TO pyszne ciasto robię co sezon juz od kilku lat. Przepis na nie znalazłam w starym kalendarzu Poradnika Domowego. Ciasto jest super i bez bitej smietany, natomiast z nią jest mega pyszne i może pełnić funkcję torciku. I taką dziś będzie pełnic, bo moj syn ma imieniny:). Naprawde bardzo polecam!Samo ciasto warto upiec dzień wcześniej, wtedy jest jeszcze lepsze, smietankę ubijamy tuż przed podaniem.Pycha!!!

17 dag miękkiego masła
17 dag cukru
3 jajka
23 dag mąki
lyżeczka proszku do pieczenia
2 cukry waniliowe
150 ml śmietany np 18%
30 dag jagód
300 ml śmietany 30%
10 dag cukru pudru
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. (w termoobiegu 160). Masło, cukier, całe jajka, proszek do pieczenia i cukry waniliowe ubić mikserem na gładką masę. Dodać mąkę, zmiksowac, dodac smietanę i jeszcze chwilę ubijać.Połowę umytych i osączonych jagód, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przelać do okraglej formy (24cm) wyłozonej papierem do pieczenia i piec ok. 50 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przed podaniem ubić śmietankę z cukrem pudrem i posypać pozostałymi jagodami. Ciasto bez bitej śmietany można upiec nawet kilka dni wcześniej. A dzień wcześniej to nawet zalecane. Według mnie jest smaczniejsze jeśli przynajmniej z jeden dzień postoi. Smacznego!!!

10 komentarzy:

  1. no nareszcie;) Piękne ciacho i ta śmietanka na wierzchu, aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Panno Malwinno dziękuję pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. strasznie fajne są te jagodowe kropeczki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam bitą śmietanę i jagody.
    Doskonale musi smakować.

    OdpowiedzUsuń
  5. jagodowo tu u ciebie ;) Ten wierzch jest wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam każdy wypiek, który ma na wierzchu takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jeśli smaczne i sprawdzone, to pozostaje mi tylko iść do lasu po jagody ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. To jest prawdziwie letni smak. Bardzo mi sie podoba.

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak cudownie się to ciasto do mnie uśmiecha:) Wygląda jakoś tak pozytywnie - PYSZNIE:)

    OdpowiedzUsuń