Było zdjecie przepowiadające a teraz będzie i przepis. Ciasto jest fajne, delikatne, nie bardzo słodkie. Taka lekka, truskawkowa pianka z biszkoptem. świetne na zapewne nadchodzące ciepłe dni i sezon truskawkowy:) Polecam!
Przepis cytuję stąd:
Ciasto biszkoptowe:
- 3 jaja
- 125 g cukru
- 1 aromat cytrynowy
- 75 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam jedną, ale ja nie znosze proszku do pieczenia i zawsze daje mniej)
Krem i dekoracja:
- 12 łyżeczek żelatyny
- 450 g truskawek
- 75 g cukru (to trochę mało, dalabym ok 120)
- sok z 1 cytryny
- 500g chudego twarożku (dałam tłusty, sernikowy)
- 400 ml śmietany 36 % (dałam trochę miej bo nie miałam)
- 1/2 opakowania czerwonej galaretki (dałam cale rozpuszczone w połowie podanej ilości wody)
- poncz: herbata z cukrem, cytryną i rumem (lub moim syropkiem)
- ja nie dodałam, ale przydaloby się jeszcze troche dżemu truskawkowego do przełożenia
Ubić jajka z cukrem i aromatem cytrynowym na puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masę i wymieszać. Wyłożyć ciasto na głęboką blachę prostokątną (24x32 cm) lub dużą okrągłą (26 cm), zabezpieczona papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. 180 st., 25 min. Po upieczeniu zdjąć papier ochronny z ciasta. Ostudzić.Truskawki oczyścić i zmiksować. Podgrzać z cukrem i sokiem cytrynowym w niewielkim garnku. Powstały mus wymieszać z żelatyną, a następnie serem. Gdy masa zacznie zastygać, dodać ubitą śmietanę. Biszkopt posmarować kremem (ewentualnie jeszcze dżemem), wstawić do lodówki.Galaretkę rozpuścić w 1/2 porcji wody. Na wierzchu ciasta porozkładać pokrojone w plasterki truskawki, a następnie zalać je tężejącą galaretką. Brzegi udekorować bitą śmietaną.
chętnie bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńŚwietna pianka. Bardzo lubię takie lekkie, letnie torty:)
OdpowiedzUsuńJa też lubię takie lekkości na talerzu! Puszysty biszkopt i leciutki krem. Fajnie, nie za ciężkie i wiosenne :)
OdpowiedzUsuń