Na razie wyskubałam z niego tylko boczki i muszę powiedzieć, że są pyszne. No ale czy mogły nie być???Krówka, masa krówkowa i serniczek. Mniam. Przepis stąd i stąd go cytuję. Ja zrobiłam z mniej więcej połowy i robiłam w 20 cm tortownicy.
Spód:
75g cukierków typu krówka lub gotowej masy kajmakowej
200 g ciasteczek maślanych (np. Petit Bueree)- według mnie to za dużo - połowa by wsytarczyła ("SR")
Cukierki roztopić w kąpieli wodnej (ja w mikrofali ("SR") ), do lekko tężejącej masy dodać pokruszone ciastka. Połączyć, wyłożyć na spód blachy (u mnie okrągła tortownica o średnicy około 22 cm).
Masa (prawie) kajmakowa:
100 g masła
150 g cukru
4 łyżki śmietany 18% albo 36 %
75g cukierków typu krówka lub gotowej masy kajmakowej
200 g ciasteczek maślanych (np. Petit Bueree)- według mnie to za dużo - połowa by wsytarczyła ("SR")
Cukierki roztopić w kąpieli wodnej (ja w mikrofali ("SR") ), do lekko tężejącej masy dodać pokruszone ciastka. Połączyć, wyłożyć na spód blachy (u mnie okrągła tortownica o średnicy około 22 cm).
Masa (prawie) kajmakowa:
100 g masła
150 g cukru
4 łyżki śmietany 18% albo 36 %
Ja dałam gotowa podgrzaną masę krowkową ( ("SR")
Masa serowa:
1 kg sera
5 jajek
50 g cukru
masa (prawie) kajmakowa albo 250 g gotowej masy z puszki (taką dałam ("SR")
40 g skrobi ziemniaczanej
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przestudzoną masę karmelową. Cały czas ucierając, po łyżce dodawać ser. Na końcu dodać skrobię, dokładnie połączyć.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód, piec 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód, piec 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza
Wierzch przed podaniem polać masą krówkową: 75 g cukierków typu krówka roztopić w kąpieli wodnej z łyżką śmietany. (lub podgrzanej gotowej masy krówkowej z puszki - jak u mnie ("SR")
Jak się cieszę, że się spodobał. Koleżanka też go robiła, ale ilość krówek chyba potroiła, a później pływała wraz ze swoim sernikiem w zachwytach i masie krówkowej.
OdpowiedzUsuńP.S.: Śliczny bobasek ;-) !
pysznosci!!! tez taki robie i jest super:)
OdpowiedzUsuńSerniki to jest to co kocham. Taki krówkowy to musi być pyszny :))
OdpowiedzUsuńJuż wyobrażam sobie ten pyszny karmelowy smak! ;)
OdpowiedzUsuń