piątek, 28 maja 2010

Chleb żytni na zakwasie



To mój pierwszy chlebek na zakwasie. I jestem z niego bardzo dumna. Jest pyszny, wilgotny, ponadziewany pysznościami w rodzaju suszonej żurawiny i pestek słonecznika. Przepis na zakwas i na chlebek ściągnęłam od dorotus. Polecam ten zakwas bo jest prościutki  jago zrobienie zajmuje tylko 4 dni. A ile przyjemności potem:)
składniki na mix:
240 g wrzącej wody
60g mąki żytniej (nie razowej)
składniki starannie wymieszać (bez grudek) i odstawić min. na godzinę, maksymalnie na 24, ale wtedy pod przykryciem.

składniki na ciasto właściwe:
200 tego zakwasu żytniego
50 g zimnej wody
300 g mixu przygotowanego wcześniej
300 g mąki żytniej (nie razowej)
1 łyżeczka soli
opcjonalnie: różne dodatki typu pestki, czy suszone owoce

Wszystkie składniki miksować parę minut i wyłozyć do foremki (20 na 10) wysmarowanej masłem  i wysypanej płatkami owsianymi). Ja dodatkowo dodałam jeszcze żurawinę do środka i pestki słonecznika.
Przykryć lnianą serwetką (ja zrobiłam taki daszek ze srebrnej folii) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 5 godzin - do podwójnego wyrośnięcia. Później posmarowac mlekiem i można posypac np. ziarnami dynii. Piec przez 50 minut w temperaturze 210 stopni. Studzić na kratce!!!!! Smacznego!!!




5 komentarzy:

  1. Pyszny, i ten dodatek suszonej żurawiny...

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję śliczny chleb upiekłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję serdecznie. Cieszę się, ze dołączyłaś do miłośników zakwasu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewa...strasznie lubie suszoną żurawinę
    Polko...dziękuję:)
    Just my....one najlepsze:)
    lo...:)tez się cieszę..trochę czasu mineło zanim się przelamalam

    OdpowiedzUsuń