sobota, 7 stycznia 2012

Bananowiec z karmelizowanymi bananami



Ciacho zrobiłam na wieczór sylwestrowy. Spodobał mi się pomysł podania - w formie takich małych kółeczek - bardzo karnawałowo. no i był pretekst do podjedzenia okrawków. Ciasto najlepsze świeże, następnego dnia traci trochę na smaku.
Przepis z najnowszego Mojego Gotowania, proporcje zmieniłam i podaje moje.

Ciasto:

1 jajko
10 dag cukru
5 dag masła
4 łyżki mąki
pół łyżeczki sody
2 dojrzałe banany (nie za duże )

banan w karmelu: 
1 łyżka masła
pół dużego banana
łyżka brązowego cukru

Ciasto:
Jajo miksujemy z cukrem, stopniowo dodając masło, mąkę wymieszaną z sodą i na poniec dodajemy pokrojone banany. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 20 na 20) i pieczemy ok 50 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku jeszcze przez 15 minut. Wystudzone kroimy na małe kółka (tak ok 2-2,5 cm średnicy).
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojonego banana i troche brązowego cukru, delikatnie mieszamy i smażymy na rumiano.
Dekorujemy ciastka.
Smacznego!!

2 komentarze:

  1. bardzo ciekawy przepis ;]
    dodaek tych karmelizowanych bananów jest super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis i piękne zdjęcia, nic tylko po banany do klepu lecieć!

    OdpowiedzUsuń